Dag 18: Bernina expres, naar Luzern

2 augustus 2024 - Luzern, Zwitserland

De wekker gaat om 06.30. Serieus niet grappig, maar je moet er wat voor over hebben. "Er" is in dit geval het halen van de Bernina Express, die om 08.00 vertrekt. Ontbijt in het hotel wordt normaal pas vanaf half 8 geserveerd maar Andrea, de eigenaar, biedt meteen aan dit om 07.00 klaar te zetten als hij hoort hoe vroeg we weg moeten. Dat betekent dat we alsnog even heerlijk kunnen ontbijten voor we weer op pad gaan. Dit hotel heeft een plekje in ons hart gekregen, het is moeilijk te beschrijven hoe warm en speciaal de sfeer is en hoe welkom we ons gevoeld hebben. Eventjes waren we gewoon "thuis". We will be back! - beloven we welgemeend.

10000352981000035300

En dan zitten we wat later in de beroemde Bernina Express. Voor één keer gaat het niet om het doel van de reis, maar om de reis zelf. Als een kind dat wacht op Sinterklaas, zoveel zin heb ik hierin. De Bernina Express wordt wel de mooiste treinreis van Europa, en door sommigen van de wereld, genoemd. We zitten in een panoramacoupé, waarvan de ramen doorlopen tot in het dak, zodat we alles zo goed mogelijk kunnen zien. Bovendien wordt traintertainment aangeboden, zoals het genoemd wordt. Door in te loggen in een speciaal portaal krijgen we realtime informatie over waar we zijn op de route, hoe hoog we zijn en hoe hard we rijden. Door te drukken op de verschillende informatietekens krijgen we steeds wetenswaardigheden over de route en diens bijzonderheden.

10000353041000035366

De trein voert ons door 55 tunnels en over 196 bruggen. Een groot deel van het traject is Unesco Werelderfgoed. We passeren onder andere de Berninapas op 2328 meter hoogte. Meerdere malen maken we zulke zigzaggende bochten door de bergen dat we kunnen zwaaien naar de mensen voorin de trein. We stoppen 25 minuten bij Alp Grüm, waar iedereen de tijd heeft om foto's te maken. Eeuwige sneeuw en gletsjers; Sarah vindt het prachtig. En wij met haar. Ondertussen genieten we ook van de "kleine cadeautjes". Uit de rotsen ontspringen kleine watervalletjes. Het water dat uit de bergen komt is blauwer dan we ooit gezien hebben. De hoogste brug waar we over rijden is 65 meter. Daarnaast worden we vriendelijk geholpen door de stewards. Bovendien krijgen we ook nog een aandenken: een blikje in de vorm van de Bernina- Express met daarin Lindt chocolaatjes. 4,5 uur later rijden we Chur binnen, het eindstation. Wat een traktatie is deze rit. Overigens verloor een deel van de crew, mede door de moeheid van het vroege opstaan, wel de interesse gedurende de reis :-).

100003533110000353431000035358IMG-20240801-WA0040

IMG-20240801-WA0039

IMG_20240801_101805~3

IMG-20240801-WA0038

1000035326

We kunnen meteen instappen in de ICE naar Zürich. Ik heb zelf nog nooit in een ICE gezeten dus ook die kunnen we weer afvinken. Het is bijzonder rustig in de trein dus we kunnen twee vis-à-vis zitjes kiezen. De meisjes krijgen vrijwel meteen koekjes van de conducteur als "Lieblingsgaste". In deze trein is in het eerste deel van de rit het vooral fotowaardig dat we diverse lage wolken kunnen zien, dat vinden de meisjes wel cool. Daarna brengt het spoor ons in een mooie rit langs de Obersee.

1000035442

Ik wandel maar weer eens naar het boordrestaurant en bestel wat voor de lunch. Ik zie daar bovendien dat kinderen onder de 14 gratis een ijsje mogen ophalen. Niet verbazingwekkend willen de meisjes zich daar wel voor lenen. Dus opnieuw met hen die kant op. Als Sarah haar ijsje, en opnieuw een cadeautje, in ontvangst heeft genomen loopt ze alvast terug door de trein naar de anderen. Het valt de mevrouw van het boordrestaurant op dat ze zich zo op haar gemak lijkt te voelen. Ik vertel in het Duits dat we nogal wat treinen gezien hebben de afgelopen tijd. Naast dat we een heel leuk gesprek hebben levert het me ook nog een compliment op voor mijn Duits. Altijd fijn. En net als je alle hoop de afgelopen weken hebt opgegeven: hier is de wc niet alleen schoon maar ruikt ook nog eens bloemetjesfris. Joas schrijft deze trein bij als nummer 1 van zijn lijstje.

1000035425

Rond 2 uur zijn we in Zürich. Hier zijn we overmorgen weer terug, maar nu maken we nog 1 overstap naar Luzern. Ook deze trein staat al klaar en zo verlopen alle overstappen vlekkeloos. In nog eens drie kwartier komen we in Luzern aan. Het is hier gelukkig een stuk minder heet, maar wel zwaar bewolkt. We lopen vanaf het station naar ons hotel en spotten dan meteen de Kapelbrug. Nu geen zin en tijd om te blijven staan, eerst door. We checken in in onze hotelkamer, die na onze ervaring in Tirano vooral heel 13-in-een dozijn is. Inmiddels is het gaan stortregenen. Na een poosje van chillen en hergroeperen is het tijd om een hapje te eten. We waren natuurlijk van tevoren gewaarschuwd, maar de werkelijkheid is toch even schrikken: voor een pizza kan je her en der al 30 CHF betalen en een hoofdgerecht tussen de 35 en de 50 CHF. Wat in euro's dus nog net iets duurder is. We lopen een stukje door het stadscentrum, waarbij we wél kunnen genieten van het moois van Luzern. Opvallend is hier het vele vlaggenvertoon aan de gevels, en daarnaast de verschillende panden die prachtig beschilderd zijn. Maar we zijn mentaal nog niet geschakeld naar Zwitserse prijzen en vinden geen plekje waar we durven te gaan zitten. We komen daarom voor de afwisseling bij de McDonald's uit waar we de crew voeren. Eelke en ik besluiten morgen eerst even in te drinken alvorens we een bistro inlopen. Als we dan na het eten ook nog een wijntje nemen zijn we de pijn misschien de dag erna weer vergeten.

1000035573

1000035471

1000035572

1000035574

Op de terugweg blijkt de zon weer te schijnen. Het is nog redelijk op tijd en dus besluiten we nog even toeristje te spelen. We bewonderen en lopen over de Kapelbrug en maken wat leuke foto's.

1000035509IMG-20240801-WA0028

Op de hotelkamer terug doet Eelke opnieuw zijn goochelkunstje. Dit keer komt er een spanband, een opgerold dekbed en het kofferrek aan te pas om de bedden geschikt te krijgen, maar al vrij snel is alles passend gemaakt. Ieder zijn talenten!

Voor het eerst deze vakantie lijkt slecht weer morgen een spelbreker te kunnen gaan worden. Op de planning staat een tochtje naar Engelberg en vandaar de berg Titlis op op 3000 meter hoogte. Moet wel even de nu voorspelde regen en onweer van de radar verdwijnen. Dit uitstapje werd wel verwacht als één van de hoogtepunten, dus het zou wel zuur zijn als daar een streep door gaat. Eerst lekker slapen, to be continued....

1. Femke:
    2 augustus 2024
    Wat fantastisch!! Love it ♥️ 🇨🇭
  2. Ida Van Prooijen:
    2 augustus 2024
    Die Bernina Express zou ik ook graag gedaan hebben maar is er nooit van gekomen.
    Prachtige foto,s heb je gemaakt.
  3. Lisette Pothoven:
    6 augustus 2024
    Bedankt! Het was echt een geweldige ervaring